четвртак, 19. фебруар 2015.

Vodič kroz banju Mako-Mađarska




Ovim vodičem pokušaću da vam predstavim kako izgleda jednodnevni izlet u banju Mako-Mađarska.

Kod nas je ustaljeni naziv za ovu banju Mako, čak ga i agencije tako vode, međutim (uz pomoć moje drage prijateljice koja me je ispravila i koja se u to zaista razume), pravi naziv za ovu banju je MokOO.

hvala Kris ;) ***







Ova banja se inače nalazi samo 3o-ak km od Segedina. 
*** Makó [ˈmɒkoː] (srpski: Makovo) ***




Sastanak putnika bio je u 5,15 h, a polazak subotom u 5,3o sati sa parkinga SC. Sada će to biti verovatno novi parking kod Buvljaka. Autobusi agencija za ovu banju nisu bili puni, jer se većina putnika još uvek odlučuje pre za banju Morahalom, tako da u banji Mako nema baš mnogo gužve i meni lično je to baš prijalo.





Postavlja se pitanje ... a gde zameniti novac, s obzirom da se direktno ide u banju Mako ... U 7,45 h već smo bili na granici Horgoš i savet vodiča je bio da tu promenimo novac za forinte, ukoliko ih već nismo nabavili u Beogradu. Većina putnika je pitala vodiča a koliko je novca otprilike potrebno da se promeni za taj 1 dan u banji i savet je bio da je 2o € sasvim dovoljno - i jeste /za jednu osobu/. Na ovim slikama možete i videti detalje - čim Vam pregledaju pasoš i izađete iz te prostorije, samo malo produžite napred i odmah tu imate i mini menjačnicu




Odmah pored levo je i toalet - cena 2oo HUF ili 1 €. Tako da sve to što Vam je u datom momentu potrebno možete završiti odmah tu na granici. U 8,17 h pošli smo sa graničnog prelaza Röszke dalje.




Od granice je Segedin 12 km, a Budimpešta 183 km. Ulaz u banju Mako je 2ooo HUF i on se plaća vodiču u autobusu.




A naknadno u banji plaćate 8oo HUF ko još dodatno želi da koristi i saunu.





U 9,58 h stižemo u banju Mako, a u 17,3o h je bio zakazan polazak nazad za Beograd. U Beogradu na parkingu SC smo bili tačno u 21,3o h.





Dok čekate ispred ulaza u ovaj banjski kompleks, vodič će otići da vam kupi ulaznice za banju - to su ove ciklama narukvice na slici levo.





Turistički info-centar banje Mako nalazi se na drugom mestu u odnosu na centar grada ranije. Sada je izmešten i nalazi se takođe u okviru ovog banjskog kompleksa - obratite pažnju kada ulazite u kompleks na to. 
Na slici su vam prikazani suveniri koje možete kupiti u Turističkom info centru banje. A tu možete nabaviti još i lepe i korisne mape gradića Mako i dobiti odštampan vodič na engleskom jeziku A-4 formata na 9 listova. 
*** Makovecz tér 6. (Hagymatikum fürdõ aula - za info centar)



Ispred agencije Travellino, koja je i bila glavni organizator ovog jednodnevnog izleta, pratilac grupe sve vreme puta i ulaznice za kupalište Mako, kupovala je gđica Julija Mitrović - sada Pavlović (jedna divna i slatka damica koju možete videti na ovoj slici gore levo). Inače, ova agencija je prva počela da radi izlete za banju Mako i to je, po mom mišljenju, bio pun pogodak.


Evo i gđice Julije uživo:


Ulaz u svlačionice i fenovi za kosu. Isplanirajte koliko Vam je vremena potrebno da biste se lepo osušili i krenuli kući.





Sve u banji je prevedeno i na srpski jezik, tako da ćete se lepo snaći.





U banji postoji i veoma dobar restoran gde možete popiti kafu, jesti kolače i čak i ručati. Evo i nekih cena primera radi: espreso sa mlekom - 25o HUF, kolač sa narandžom - 24o HUF, krem-pita - 24o HUF, kapućino - 25o HUF;





Valuta koju ćete koristiti u Mađarskoj, pa i u samoj banji. Iako su članica EU - zadržali su svoju valutu - forintu /HUF/.





Ovako vam izgleda ulaznica za banju. Ciklama boje je narukvica za ulaz, a tirkizna ovakva je ulaz u saunu.




Ovako Vam izgleda restoran, koji ima lepu baštu i napolju i koristi se leti.





Gore na slici desno - deo bašte napolju:




Ovu banju još nazivaju i Varoš luka, lekovitog blata i sunca i zaista jeste varoš luka - sve će vas u banji podsećati na to.






Većina stanovnika, a ima ih oko 25.ooo, u ovom gradu gaji crni i beli luk i otud je sve u ovom gradiću u znaku LUKA. ;)) 

*** U 18. veku karakterističan luk u Makou je bio priznat, sa jedinstvenim ukusom, duže je stajao na polici, sa kao kost belim telom, crvenkasto-bronzanom kožom i visoko ispunjenim sadržajem: postao je popularan proizvod.


 


Gradić Mako se nalazi na obali reke Mureš u JI delu Mađarske blizu rumunske granice. Da se nalazite u mestu koje je prestonica luka, znaćete i po tome što se skoro ispred svake kuće prodaju džakčići sa glavicama luka - mnogo slatko za videti.





Čak su i reljefi na fasadama ukrašeni ovom biljkom, pa je i samo kupalište svo u znaku luka. Gradić Mako je još i rodno mesto Jozefa Pulicera.





Sve je u ovom gradu u znaku čuvenog arhitekte Imrea Makoveca.





Makó i lekovita banja "Hagymatikum"




Makó i lekovita banja "Hagymatikum" --- Prva fontana koja je izgrađena 1956. godine je imala temperaturu vode od 91 stepen Celzijusa. Prema Nacionalnom Institutu za Javno Zdravlje, voda u banji je alkalna, gazirana, i sadrži puno organskih substanci, soli i fluora.




 


Makó i lekovita banja "Hagymatikum" --- ovo zdanje je poslednji projekat arh Imrea Makoveca iz 2o11. godine, čiji je stil projektovanja bio veoma jedinstven.






 


 




Ponuda restorana u banji Mako - kapućino - 25o HUF:




ražnjić takođe sa lukom ;)) - 6oo HUF, a šnicla 1.068 HUF; bareno povrće - šargarepa, brokoli, karfiol - 35o HUF:


 


Iza velike kuće-dvorca, na Markovecz skveru naćićete "Hagymatikum" termalnu banju --- Hagyma = luk;




Izgled ovog grada je definisan stvaralaštvom čuvenog arhitekte Imrea Makoveca, pa kome je i ovaj trg dobio ime. Arhitekta je postao poznat po svojim originalnim građevinama i jedan je od osnivača Organske arhitekture --- STIL savremene arhitekture koji neguje harmonju između prirode i čoveka projektovanjem objekata koji su toliko integrisani u okolinu da njegovi delovi, nameštaj i okolina postaju deo jedinstvene kompozicije.





Na skveru ispred restorana nalazi se Herojski spomenik, koji je podignut u sećanje na heroje Makoa koji su poginuli u Prvom Svetskom ratu. Spomenik, koji predstavlja hrabrog čoveka koji pomaže ranjenom vojniku, je rad skulptora Janoša Pastora, stanovnika Hodmezovasarhely i koji je inaugurisan 29. septembra 1929. godine.





Hagymaház (Onion House) = Kuća luka 

Novo zdanje Kulturnog centra gradića Mako Ova zgrada izgrađena je 1989. godine, delo je čuvenog arh Imrea Makoveca, i izgrađena je kao pozorište. Tu se danas organizuju razni koncerti, kongresi, izložbe. I pogledajte - spoljna fasada zaista podseća na čen belog luka.








 



Gradska kuća gradića Mako

građena u klasicističkom stilu;

 *** Ispred parka nalazi se statua Lajoša Košuta, rad skulptora Ede Kallosa original iz Hodmezovasarhely koji je inaugurisan 24. septembra 19o5. godine.




Kossuth Lajos-szobor (Makó) = Statua Lajoša Košuta ispred Gradske kuće 

*** Izgradnja statue je omogućena donacijama građana Makoa u zahvalnost i poštovanje tom hrabrom čoveku. Statua predstavlja odlučnog i upornog Lajoša Košuta. A nasuprot Gradske kuće, u uglu možemo videti najatraktivniju istorijsku zgradu u Makou - to je stara Štedionica grada.






Ovde takođe možemo naći "Korona" (the Crown) restoran (Szechenyi Squere br.10), najatraktivniju odabranu zgradu Makoa. Ova zgrada je konstruisana 1855. godine, prema planovima Ferdinanda Koczka. Ulaz je prošao kroz mnoge faze razvoja tokom 200 godina postojanja. Godine 1905. ulaz je prepravljen i poboljšan, kao ulaz u hotel. *** Danas kuće sa restoranima nisu jedini praznični događaji (u prizemlju restoranskog dela) takođe su dobra literarna okupljanja (na prvom spratu je sala za konferencije).





U jugozapadnom delu Korona restorana možemo videti fontanu u obliku CVETA LUKA. Dozvoljeno je parkirati automobil na parkingu restorana i šetnja i obilazak gradića Mako mogu početi odavde.





Na uglu restorana nalazi se statua Mihály Fátyola, prvog ciganskog violiniste hotelskog orkestra.




Fátyol Misi-szobor 

*** Zajedno sa svojim bendom svirao je od 1945. do 1979. godine.





Herojski spomenik
koji je podignut u sećanje na heroje Makoa koji su poginuli u Prvom Svetskom ratu. Spomenik predstavlja hrabrog čoveka koji pomaže ranjenom vojniku.






Kroz gradski centar ka vrhu u pravcu Chenac Vezer Skvera, imenovanom posle stare grofovije. --- legenda Svetog Gellera kaže da je Bog zapovedio Svetom Stefanu, hrabrom vojskovođi, da se ta oblast mora nazvati Csanad za sva vremena. 


Monumentalna statua Svetog Stefana Kralja na konju 

je umetničko delo Jeno Kiss-a i Lajoša Gyorfija.




Stara zgrada Gimnazije 

nosi ime jednog od najznačajnijih mađarskih pesnika 20. veka Jožefa Atile. Zgrada Gimnazije je takođe obnovljena od strane arhitekte Imrea Makoveca.





József Attila szobra

Ispred ulaza u Gimnaziju nalazi se i njegova bista.




Spomenik Drugom Svetskom ratu 

se nalazi ispred srednje škole tačno u parku preko puta kada pređete tu ulicu. Vojna naklonost na Krstu dignuta je u čast vojnicima i građanima Makoa koji su izgubili svoje živote tokom rata, sa njihovim imenima ispisanim na spomen zidu. Spomenik je 1956. godine postavljen iza ovog memorijala.





Erdei János Sportcsarnok = Sportska sala Erdei János 

Arhitekti ovoga grada - Imreu Makovecu, nakon izgradnje Kuće luka, poverena je i dogradnja Sportske sale uz samu zgradu Gimnazije. Odmah desno od Gimnazije možete primetiti ovo zanimljivo zdanje. Na slikama desno vidite i kako je ovo zdanje ukrašeno. To je još jedna od atrakcija ovoga grada.





Park preko puta Gimnazije u gradiću Mako --- slika levo Sećanje na Mađarsku revoluciju 1956. godine --- obeležavanje 4o. godina ---





Pored uzgajanja luka, stanovnici gradića Mako su sredinom 20. veka otkrili da leže na termalnim izvorima.





Autóbusz-pályaudvar = Autobuska stanica; 

*** Šetajući dalje doći ćete do Autobuske stanice u gradu, još jednog remek-dela arh Imrea Markovecza, konstruisanog takođe u fantastičnom organskom stilu. Na početku sam pisala tačno objašnjenje zašto se taj stil zove baš tako. Pogledajte samo ovu sliku i sve će Vam biti jasno. 






Red vožnje:




*** Veoma, veoma zanimljive građevine ovog čuvenog arhitekte se nalaze u ovom gradu i nemojte propustiti da to sve ne obiđete i vidite kada dolazite do banjskog kompleksa radi kupanja i spa-uživanja. Ja sam ovom prilikom možda napravila grešku što sam najpre otišla u kupalište, a onda izašla ranije jedno 3 sata i obilazila sve ovo. Mislim da je bolja ideja ujutru rano (od 9 h radi turistički info centar u auli kupališta), obilaziti grad i onda otići do kupališta (ukoliko idete preko agencije). Ukoliko je to solo režija automobilom svojim, onda Vam je to svejedno.



Sinagoga 

Tokom druge polovine 18. i 19. veka Mako je bio sedište nekadašnje županije Čanad i tokom ovog perioda u gradu je naseljena ogromna populacija Jevreja i grade se 2 sinagoge. Ovo je jedna od njih i nalazi se tačno preko puta autobuske stanice u gradiću Mako, a između njih se nalazi radnja SPAR. 
Sinagoga je smeštena na ulici suprotno od srednje škole. 

*** Ovde se završava centar gradića Mako, tako da ćemo se vratiti ustvari i na mesto odakle smo počeli našu šetnju, odnosno obilazak ovog gradića do Korona (Crown) restorana.




Makó Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság --- Vatrogasci;





Spomenik holokaustu 

--- "Večno sećanje na neološku jevrejsku crkvu i zajednicu, kao i u holokaustu uništenih (pobijenih) više nego 1200 jevrejskih žrtava iz Makoa."






Zenepavilon = Muzički paviljon 

gde se leti održavaju koncerti na otvorenom.





Tourinform Mako 

- desna aula banjskog kompleksa;





Banja Mako sadrži čak 18 bazena i počela je sa radom jeseni 2o11. godine.



 



Na kraju, pred polazak kući, nismo mogli a da ne probamo i prelepu toplu čokoladu iz automata /cena 13o HUF/ ;))





Zenepavilon = Paviljon muzike





Tu odmah blizu Paviljona muzike, čekaće Vas u dogovoreno vreme i autobus agencije, koji će tu biti parkiran sve vreme Vašeg boravka u banji.





I kada budete polazili iz ove banje sve će Vas asocirati na grad luka ;))) ... u poljoprivredi se posebno ističe proizvodnja luka i grad je poznat po tome i van granica zemlje, a proizvodnja datira još iz 16. veka. 

*** Hagyma = luk;













Ispred agencije Travellino, vodič ovog izleta bila je gđica Julija Mitrović (sada Pavlović)




banja Mako,
18.1o.2o14. godine










9 коментара:

  1. Bravo Biljana! Drago mi je da si odlucila da konacno kreiras svoj blog i objedinis sve svoje radove. Zelim ti uspeh u daljem pisanju i jos mnogo lepih putovanja!

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo Biljo, najbolje je sto si pokrenula svo blog. Zelim ti da bude uspesan ipopularan! Milenaidaki

    ОдговориИзбриши
  3. Lepo obradjena tema Hagymatikum-a i Mako-a. Bravo! Vrlo slicno mom stilu 'obrade' neke nove destinacije. Uzivala sam u potpunosti! A upravo sutra, 22.07.2017. idem po prvi put tamo. Hvala na iscrpnim infomacijama/fotografijama! Zelim vam uspeh u daljem radu i zivotu! :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман2. март 2018. 06:04

    Čestitke za ovako lepe informacije!
    Toliko ste nas podstakli da ćemo za vikend u banju!
    Joŝ jednom bravo!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. PRELEPO, HVALA PUNO , PLANIRAM DA IDEM U MAKO BANJU 27,01,2019,, PRVI PUT, OVE INFORMACIJE SU MI BAS KORISNE , IDEM PREKO TRAVELINA . LEP POZDRAV .

    ОдговориИзбриши

Kao na dlanu