петак, 27. март 2015.

Vodič kroz park ruža, Temišvar

Subota, 1.o9.2o12. godine i ponovo krećemo za Temišvar. ;)) Pošto je bilo lepo vreme, ovaj put iskoristila sam to da bih obišla i nešto što ne spada u klasičan obilazak ovog grada - naime, želja mi je bila da vidim i kako izgleda taj čuveni Park ruža u Temišvaru.




Znači, na rumunskom on se zove: Timişoara, Parcul Rozelor; ponedeljkom je zatvoren --- luni: inchis;

Prema nekim teorijama Park ruža je realizovan zahvaljujući doprinosu bogatih gradskih dama,koje su o svom trošku naručile iz inostranstva nekoliko specifičnih sorti sadnica ruža.




Godine 1891. tokom Svetske izložbe...kojoj je prisustvovao i kralj Franc Josef, zasađeno je 10 drvenih paviljona. Izložbeni park je realizovao Wilhelm Mühle, gde je predstavio više od 300 vrsta ruža.



Wilhelm Mühle  je bio vlasnik hortikulturnih bašti sa 17 solarijuma, gde su njegove negovane ruže bile poznate veoma dobro i u inostranstvu. Godine 1942. park je bio poznat kao Park kraljice Mary Rozarijaali je tokom godina imao još nekoliko imena.



Tokom II svetskog rata park je bio uništen, a obnovljen je u periodu od 1953. do 1965. godine, kada se u njemu nalazilo 1200 sorti ruža nabavljenih iz zemlje i sveta. Danas, na površini od samo 1 hektar postoji jedva 600 vrsta, 10 000 zasađeno u koplja, u osam grupa, u obliku romboidnih trgova, ograničene u kutijama od ograde.


 

U ovom parku održani su i koncerti naših umetnika. 
Koncert Gorana Bregovića, dana 2.o6.2o11. godine u 20,oo h; Zatim koncert Bajage i instruktora, dana 21.o9.2o12. godine u 19,oo sati.




Adresa parka je: Acad. Al Borza; Letnja pozornica u parku podignuta je u međuratnom periodu.


Leti se u ovom parku izvodi i opera na otvorenom. * Scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor ***



* Tačna lokacija parka;




Celokupna Galerija fotografija je na LINKU

13oo

Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu