уторак, 16. јун 2015.

Izlet iz oblasti PIERIA - Olimp - Selo Litohoro i Zevsovo kupatilo (III deo)



SELO LITOHORO







Mapa Litohoro i oblast PIERIA


Zevs je bio veliki švaler, i jedino na tom kupatilu ga nije njegova draga supruga Hera pronašla. ;)))



Poslužilo nas je vreme, a i juče očigledno Zevs nije napravio veliki greh, tako da smo videli i sva 3 vrha Olimpa, i čitavu panoramu ovog dela Pierije, a evo da kažemo nešto i o samom selu Litohoro, pored onoga što smo već rekli.
To je jedno od najstarijih sela u samom podnožju Olimpa, i do polovine je prohodno kolima, a ostalo se mora peške.
Kada izađemo iz autobusa, idemo zajednički do onog centralnog dela, gde se nalazi kružni tok, tamo ću vam pokazati gde se nalazi crkva Svetog Nikole, koja vam je i preporuka da je posetite.

Izlazak iz autobusa u selu Litohoro


Selo Litohoro na mapi i kao odrednicu dajem vam tačku 
Crkvu Svetog Nikole u centru sela




 

i krećemo ka Zevsovom kupatilu



*** ZEVSOVO KUPATILO ***


Pošto smo letovali četvrti put u mestu Nei Pori, godinama nam je bila želja da idemo na ovaj izlet. Sam naziv izleta nam je bio zanimljiv i zvučao je jaaako primamljivo. Uvek smo se pitali ... pa zar je i Zevs imao kadu i kupatilo ... ;)))

Međutim, u IX mesecu nikada nije bilo dovoljno zainteresovanih putnika, i mislim da je cena ovih izleta bila ranije mnogo jača.

Ove godine (2o14) nam se ostvarila želja da odemo i vidimo sve to. ;)))






* * *

Polazak iz Litohora je tačno u 15,oo h, naći ćemo se sa vodičem kod autobusa. Preporuka je i da se obiđe i neki od restorana u centru sela Litohoro.







Restoran u kome je bila naša vodičica izleta

Uskim ulicama kroz selo Litohoro

Zanimljiva pekara

 
Moj favorit - slani đevrečići





I na kraju kapućino u centru sela ;)))

ovo je bio restoran gde smo pili kafu

Ovo mu je tačna lokacija



Ide se nekih 2 km kroz selo, do samog ulaza u Nacionalni park Olimp. Moram vam pokazati put, pošto se individualno vraćate i da ne biste pogrešili, otišli u dubinu sela i posle se izgubili.
Vodič će nas otpratiti do ulaska u Nacionalni park i posle toga ima jedna uzana staza i sa desne strane se nalazi zelena ograda. Potrebno je samo da se prati ta ograda, ima nekih km i nešto, predivan je prizor i šarena je hladovina. Prateći tu zelenu ogradu, doćićete u jednom momentu do jednog zatvorenog dela, neke kao mreže, i to je pumpa za vodu, tu ćete preći preko 2-3 kamena, da biste došli ponovo do redovne staze, i taman tu je i Zevsovo kupatilo. Nemojte pomisliti sada da je to nešto specijalno - to je jedan kamen, koji predstavlja kao kadu, odatle ide vodopad i sve se dole spušta. Jako interesantno, i mi uvek kažemo ... pripazite se. .. žene ... kažu da nekada bude Bog Zevs tamo, kao da je od majke rođen.
Ponesite flašice za vodu ako imate, da biste sipali pravu planinsku vodu gore na ulazu u Nacionalni park. Sve ono što vam nije potrebno ostavite u autobusu, a mi ćemo sada zajedno ići do ulaska u Nacionani park Olimp.

Centralni trg u selu Litohoro


Po mom mišljenju, najzanimljivija radnjica, što se suvenira tiče - u selu


 



 







Ko misli da neće moći, može ostati u predivnom parku u centru sela Litohoro i obići samo mesto i otići do crkve Svetog Nikole.






Unutrašnjost crkve Svetog Nikole



Moraćemo da održimo jedan tempo, makar do samog ulaza u Nacionalni park. Samim dolaskom do Nacionalnog parka, vodič će vas uputiti dalje. S'tim kad pođe onaj deo što mora da vam objasni, da ne bi zalutali u povratku, ko želi može sam napred da ide ...samo pravo uz desnu stranu. Pošto imamo sada jedno skretanje na desno, i onda prolazimo ispod jednog nadvožnjaka, i izlazimo gore. 

Kad se vraćamo, automatski nas put vodi na taj mostić, i mi grešimo put.


To je bitno samo da se zapamti da kada budemo se vraćali idemo dole, i prolazimo ispod da bi se spustili u selo.

Jer, inače ako pređete preko mosta, otićićete skroz gore i nećete se snaći vratiti. Znači, posle tog nadvožnjaka, vi možete sami nastaviti pravo, i desnom stranom, levo ćete videti ima groblje, nastavljate samo pravo i nailazite na zelenkastu rešetkastu ogradu, s leve strane vam je česma, samo gore putem i do Zevsovog kupatila.

U povratku, znači sami ćete se vraćati, zapamtite kružni tok, evo vam crkva Svetog Nikole, ja vam preporučujem da je posetite, a vodič će za to vreme biti u restoranu. U centru ima i park, koji možete da iskoristite, da sednete i da uživate.


Centralni trg u selu Litohoro sa fontanom i crkvom

Origano

Olimpski med



Znači, u 15,oo h potrebno je biti dole kod autobusa. Koleginica Marijenka će vas kasnije preuzeti.


Parking za autobuse




povratak i Marijenka:

I polako prilazimo Leptokariji.
Imamo 2o minuta da dođemo do Nei Porija. Znači, prvo Leptokarija, pa Nei Pori. Nadam se da ste uživali sa Snežanom, a sa mnom ćete još više. ;))
Svi koji su imali priliku da me vide na našem pohodu do Zevsovog kupatila. Moje ime je Marijenka i ja ću sa vama do Nei Porija.


Ovakvu jednu mapu dobićete na izletu od vodiča




Ovo bi bio i kraj izleta Olimp.



1 коментар:

  1. Анониман29. јул 2018. 08:59

    Koliko je veliki uspon do Zevsovog kupatila? Od lada se izadje iz bisa pa do gore? Mozes li da ga iporedis sa necim?

    ОдговориИзбриши

Kao na dlanu