понедељак, 2. новембар 2015.

Moj vodič kroz Grac (I deo)




Srdačni pozdravi iz Graca





Program putovanja ovog jednodnevnog izleta u Grac glasio je ukratko ovako:

Polazak sa parkinga Centra "Sava" obično petkom noću u 23,45 h. Noćna vožnja preko Hrvatske i Slovenije.

I pauza biće na ulazu u Hrvatsku, 15 minuta posle graničnog prelaza,
II pauza biće u Sloveniji

Dolazak u jutarnjim časovima u subotu u jedan od velikih tržnih centara, u blizini Graca Shopping City „SEIERSBERG“ www.shoppingcityseiersberg.at. Slobodno vreme za šoping ili pak fakultativno odlazak u grad i obilazak grada uz pratnju vodiča. Slobodno vreme i povratak do tržnog centra ili sa vodičem u dogovoreno vreme ili sami gradskim autobusom do tržnog centra. Polazak za Beograd oko 18.3o h.

Noćna vožnja. Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima - nedelja.


***



G R A C


Govor vodiča na našem putovanju ovoga puta glasio je:

"Kada ste uplaćivali ovaj izlet u agenciji, verovatno ste i upoznati sa programom putovanja. Odnosno, kada budemo došli danas u Grac najpre idemo do velikog tržnog centra Shopping CitySEIERSBERG“ www.shoppingcityseiersberg.at.
Agencija vam nudi da zajedno sa nama odete i na fakultativno razgledanje Graca. Cena je 5 € po osobi, i podrazumeva vožnju autobusom od tržnog centra do centra Graca i povratak isto autobusom i kratko pešačko razgledanje samog centra grada.
Ako ste zainteresovani za to,  ja vas molim da o tome razmislite. A ja ću kasnije proći kroz autobus i napraviti jednu anketu.
Broj prijavljenih gostiju za realizaciju ovog izleta je 3o, pa vi razmislite. Bilo bi lepo da svi zajedno prošetamo starim jezgrom i upoznamo stare građevine kojih kažu ima preko 1ooo zgrada, koje su građene u stilu gotike, baroka, zatim imamo nekih venecijanskih zgrada, neoklasicizam, i mnoge druge stilove koji se prepliću i koje možete videti na ulicama Graca.
Pauzu ćemo praviti za nešto možda više od pola sata, i to je II planirana pauza.
Oni putnici koji odmah žele da idu do Graca, znači odmah nastavljamo. Samo ćemo se zadržati na kratko da bi gosti koji ne žele da idu na razgledanje, ostali u tržnom centru da eventualno šopinguju, ili pak imaju nekakve druge planove. Oni izlaze iz autobusa, a gosti koji su zainteresovani za odlazak u Grac znači, odmah idemo.
Treba nam samo nekih 1o-15 minuta da se izvrši ta zamena, da se prebrojimo, i videćemo kakvo je vreme - ako bude kišno onda ćemo najverovatnije do 14,oo sati, a ako bude suvo onda ćemo možda da produžimo čak i do 15,oo sati u Gracu,  i onda se vraćamo u tržni centar i planirani polazak večeras je oko 19,oo sati iz Graca, tj. sa parkinga kod gorepomenutog tržnog centra.
Svi zajedno koji idemo odavde iz samog Graca iz grada, se ka tržnom centru vraćamo između 14 i 15 sati dakle, to ćemo se još dogovoriti naknadno, samo da vidimo kakvo će nam vreme biti u gradu, a za Srbiju krećemo sa parkinga kod tržnog centra oko 19,oo sati večeras.



*** AUSTRIJA

Ima površinu negde oko 83.000 km2, i u njoj živi nešto preko 8 miliona stanovnika.
Austrija se deli na 9 pokrajina i Beč kao zasebnu celinu. Beč je inače glavni grad austrijske države i država kojom vlada predsednik, koji se bira na svakih 6 godina, a on bira mandatara koji formira vladu i skupština se sastoji iz 2 doma - to su Bundesrat i Nacionalrat.


Karta Austrije

Sami znate da je sedište svih institucija države u glavnom gradu, znači u Beču.
Austrija je jedna od 12 najpoznatijih država na svetu, izuzetno visokog životnog standarda, jedna od 2 neutralne države na svetu, to su Švajcarska i sama Austrija, i ono što je zanimljivo je da je 1955. godine postala članica Ujedinjenih Nacija, a 1995. članica Evropske tada zajednice, danas Evropske Unije.
Valuta koju koristi Austrija je € /evro/, kao i sve starije članice Evropske Unije. Naime, ranija valuta je bila austrijski šiling (možda se sećate). Ona je bila uvedena 1924. godine, a 2oo2. godine je ukinuta, posle dugog niza godina korišćenja. I zvanično od 2oo2. godine, je uveden evro kao sredstvo plaćanja. 



Vremenska zona je ista kao kod nas. Znači, tu nećemo imati nikakvih nedoumica, niti kakvog podešavanja satova. A ono što je zanimljivo je, da ako budete želeli da telefonirate, s obzirom da su sve mobilne mreže naših mobilnih operatera znači ovde u romingu, možete bez problema da koristite vaše mobilne telefone, samo još jedanput skrećem pažnju na upotrebu interneta. Od svojih mobilnih operatera dobili ste pozdravne poruke, sa cenom koštanja pojedinih usluga, tako da sms u zavisnosti od mobilnog operatera košta od 25,oo do 32,oo dinara, cena dolaznog poziva znači ako vas neko zove iz Srbije se tarifira otprilike od 60,oo do 80,oo dinara po minutu, s tim što vam se broje stvarno ostvarene sekunde razgovora, i odlazni pozivi, znači ako vi nekoga zovete, se tarifira tako što vam se najčešće naplaćuje uspostavljanje veze, koja je negde 70,oo ili 80,oo dinara, i onda minuti, ali započeti minuti. Znači, svaki započeti minut razgovora se tarifira kao pun, bilo da razgovarate 2, 3, 5 ili 3o sekundi - tarifira se kao pun minut.
Pozivni za Srbiju je + ili 00 381 (iza toga bira se pozivni za grad ili za mobilnu mrežu)  - konkretno za Beograd 11, za mobilne mreže je 60, 63, 64, 69, ili već koju mobilnu mrežu pozivate, i iza toga željeni broj.
To je za goste koji imaju post paid račune, znači račun plaćaju 1 x mesečno svom mobilnom operateru, a za goste koji imaju pri paid račune, znači koji dopunjavaju kredit na kioscima, imaju posebne kodove za pozivanje.



Batrovci, INA pumpa, 1,58 h posle ponoći i do 2,2o h I pauza
i kafica s mlekom na nekom usputnom stajanju


***

Reljef Austrije je specifičan. Naime, najveći deo države zauzimaju Alpi, planinski masiv, sa vrhovima preko 2ooo metara nadmorske visine, a drugi deo zemlje je nizija, koju preseca veliki broj reka, od kojih je najznačajnija Dunav.
Klima je umereno kontinentalna, u tim nižim predelima, dok je na planinama alpska. Što se tiče privrede najznačajnija privredna grana je industrija, dok turizam dolazi na drugo mesto, kao jedna od najznačajnijih privrednih grana, jer veliki broj turista tokom čitave godine posećuju sve krajeve Austrije.
U tome naročito prednjači Beč, kao glavni grad, kao top turistička destinacija, ali takođe i veliki broj skijaških centara širom Austrije, koji su popularni među gostima širom sveta.
Takođe, austrijanci se bave i poljopivredom. Jedan deo zemlje je izuzetno pogodan za uzgoj voća i grožđa, znači vinove loze, tako da su među najznačajnijim izvoznicima naročito voća i naročito pokrajina u kojoj se mi nalazimo - Štajerska, s obzirom da im je zemlja i vazduh nezagađen.
U poslednje vreme se bave proizvodnjom tog nekog organskog voća i povrća, što je izuzetno popularno unazad nekoliko godina na tržištu čitavog sveta.
Što se tiče temperatura - maksimalna letnja temperatura dostiže do 27°C, i retko kada prelazi tu gornju granicu, dok su zime relativno prijatne, nisu preterano hladne, i sa velikim brojem padavina, znači sa dosta snega što pogoduje skijašima, koji iz svih krajeva sveta ovde dolaze u toku zimskih meseci. Mada generalno ta skijaška sezona u Austriji zna ponekad da potraje, i od kraja oktobra, novembra, pa čak do početka maja meseca.
S obzirom na poziciju kakvu zauzima Austrija, na evropskom kontinentu, dugi niz godina i vekova bila je na raskršću puteva mnogih osvajača. Kažu da postoje nekakvi materijalni tragovi da je ovde života bilo čak 45 000 p.n.e. ali ono što je za nas zanimljivo su Kelti koji su vladali u nekom IV veku p.n.e. i onda dolazak starih Rimljana, 15 godina p.n.e. Rimljani ovde borave do 3. veka i na ovim prostorima osnivaju jednu od najznačajnijih provincija.
Posle starih Rimljana, na ove prostore dolazi opet veliki broj osvajača. Tu su i Sloveni, i Avari i Goti, i Huni, ali ono što je najznačajnije za ove prostore da u 8. veku Karlo Veliki donosi hrišćanstvo na ove prostore. Od 13. veka ovim prostorima vladaju Habsburgovci, sve do 1918. godine, sa kraćim prekidima vladavine Ugara i Turaka. Mađari ili Ugari se na ovim prostorima pojavljuju u 13. veku, dok su Turci prisutni nešto kratko 1oo-ak i kusur godina, u 16. veku.
Po oslobođenju od Turaka, čitav ovaj ovde prostor zajedno sa Ugarima potpada pod tu tzv. Austro-Ugarsku državu, monarhiju, na čelu sa Habsburgovcima sve do završetka I svetskog rata.
Naime, Austrija učestvuje u I svetskom ratu. Atentat na austrijskog prestolonaslednika Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, prouzrokuje početak I svetskog rata. Naime, tadašnji generali austrijske vojske uspevaju da nagovore vladare da započnu (objave) rat Srbiji, i da tako započne I svetski rat.



Slovenija, Pesnica - 7,35 h - II pauza u trajanju od 2o minuta
za toalet i doručak


***

Austrijanci iz tog rata izlaze kao poraženi. Naime, znatno im se smanjuje teritorija - to nepregledno Austro-Ugarsko carstvo se deli na 2 države - na Austriju i na Mađarsku i znači gube veliki deo teritorije. Takođe austrijanci učestvuju i u II svetskom ratu, opet na strani okupatora.
Naime, na strani nemačke okupacione sile ali pred kraj rata na njihovu teritoriju dolaze Sovjeti koji se ovde zadržavaju sve do 5o-ih godina prošlog veka. Od tog trenutka o oslobađanju od te sovjetske okupacije, austrijanci su odlučili da budu neutralna država, tako  da kao takva učestvuje u mnogim mirovnim pregovorima između zaraćenih strana. Tako se našla i u pregovorima 9o-tih godina pre invazije na Irak, zatim je takođe posredovala u pregovorima tokom rata u Bosni i Hrvatskoj, i generalno jako dobro zauzima tu svoju poziciju neutralnog člana Evropske Unije i Ujedinjenih Nacija.
Danas je Austrija moderna država, izuzetno poželjna za život, naročito Beč - kažu da je jedan od najpoželjnijih gradova u kojem možete da živite sa izuzetno visokim povlasticama i prema radnicima i prema majkama - imaju velike benefite za svako novorođeno dete. Takođe su primili i veliki broj izbeglica sa svih strana sveta i danas kažu da čak većinsko stanovništvo više nisu Astrijanci ;)) mada oni zvanično po statistici su na I mestu, već su to Romi, Srbi, Hrvati, Bosanci i mnogi drugi, sa prostora bivših jugoslovenskih republika i zemalja iz okruženja.
Što se tiče saobraćaja možete verovatno primetiti da je drumski saobraćaj izuzetno dobro organizovan, da imaju veliki % vrlo kvalitetnih auto-puteva. Takođe, železnica je kompletno elektrificirana, sa novim vagonima, rekonstruisana, i koristi se jako u prevozu ljudi i robe.
Takođe, imaju svoju nacionalnu avio kompaniju Austrian Airlines, koja funkcioniše duži niz godina. U jednom trenutku je imala nekakav pad i nekakav problem ali su je oporavili i vratili.
Što se tiče javnog saobraćaja po gradovima to isto funkcioniše fantastično. Najčešće su to autobusi, tramvaji, trolejbusi, i u Beču imate čak i metro, ali u ovim drugim manjim gradovima metro ne postoji. Takođe je izuzetno popularan i razvijen rečni saobraćaj, s obzirom da Austrija ima veliki broj plovnih velikih reka. Među njima je najznačajniji Dunav koji celom svojom dužinom je plovan kroz Austriju, prolazi kroz glavni grad tako da osim robe koja se transportuje sa zapada na istok, jer je Dunav najkraća veza između zapada i kao krajnje luke Crnoga mora, znači između zapada i istoka, Takođe, Dunavom krstari veliki broj luksuznih turističkih brodova koji u poslednje vreme sve više gostiju dovodi u glavne gradove država kroz koje prolaze  Eto poslednje vreme najpopularnije u Beču i Budimpešti.


*** GRAC

Mi ćemo danas boraviti na teritoriji okruga koji se zove Štajerska



Štajerska na mapi


Grac je inače drugi po veličini grad u Austriji i prvi normalno i glavni grad te oblasti Štajerske. Tako da ćemo mi najveći deo dana danas upravo provesti tu. Štajerska vam je verovatno poznata iz istorije. Kažu da veliki broj Slovenaca je ovde takođe bio, jer je blizu Sloveniji, pa znamo one 3 regije popularne: Štajerska, Koruška i Kranjska oblast.





Ono što će nama biti zanimljivo danas je da ćemo posetiti jedan od kažu najlepših gradova Austrije, u kome je izuzetno dobro sačuvano to staro gradsko jezgro koje se gradilo gotovo hiljadu godina unazad i videćete veliki broj fasada koje su građene u različitim periodima ali su sačuvane.


Znači, imamo građevine koje su građene i u baroku, i u gotskom stilu, i u secesiji, i u tom nekakvom modernijem stilu koji je vladao 2o-tih godina prošlog veka, pa ćemo danas šetajući se samim Gracom sve to upoznati i videti.
Ono što je zanimljivo za Grac jeste da je Grac jedan od najvećih univerzitetskih centara u Austriji. Naime, posle Beča drugi po veličini. Kažu da imaju preko 6 univerziteta i preko 40 000 studenata. Tako da važi za izuzetno mlad grad, kao kada biste otiši u Italiju, u Bolonju, ili u neke te malo jače univerzitetske centre, širom sveta.
Videćete danas mnoštvo studenata tu studira, izuzetno imaju kvalitetne uslove za studiranje, i dobro je sve to država organizovala i isfinansirala. Veliki broj stranih studenata sa posebnim povlasticama, uspeva da upiše i Univerzitet u Gracu i u Beču i da tu okonča svoje studije.
Za nas Srbe Grac je značajan - u nekom periodu u Gracu je boravio i radio Vuk Stefanović Karadžić (u Gracu i u Beču). Takođe je na Politehničkom fakultetu u Gracu studirao i Nikola Tesla (1875-1877) - (Joanneum /Lesliehhof/). Međutim, došao je u sukob sa jednim svojim profesorom, tako da nažalost nije ovde završio svoje studiranje, već je otišao dalje.
I ono što je najznačajnije, naš čuveni nobelovac Ivo Andrić je upravo u Gracu odbranio svoju doktorsku disertaciju.

Tako da mnogo toga zanimljivog ćete danas čuti i videti u Gracu.


***


U 8,37 h stigli smo kod tržnog centra u Gracu, tamo ostavili putnike koji ne idu u razgled grada, a mi idemo s vodičem našim u centar.

U 8,43 h pošli smo autobusom do centra grada, tačnije do Opere i tu izašli iz busa, a tu će nas bus i pokupiti kasnije i u 8,59 h stigli kod zgrade Opere (adresa je: Kaiser-Josef-Platz 10).



Evo i tačne lokacije zgrade Opere na mapi, odakle i kreće razgled Graca



Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu