понедељак, 2. новембар 2015.

Moj vodič kroz Grac (II deo)




Dvostruke spiralne stepenice, Veštačko ostrvo na reci Muri i Kuća umetnosti Grac



***

Naime, danas iznad grada stoji utvrđenje Šlosberg na najvišoj tački. 



Kula sa satom na utvrđenju Šlosberg i to je jedno od najlepših evropskih utvrđenja.

Ovo utvrđenje se nalazi na brdu usred Graca. 



Dugi niz godina je služilo kao rezidencija careva i kraljeva, a onda je u jednom periodu jedan od Habsburgovaca rešio da svoj dvorac, znači zgradu iz koje je vladao, spusti u sam grad.
Mi ćemo danas obići taj Dom ili Burg - jedan kompleks od nekoliko značajnih zgrada u Gracu i posle toga su sedište carevine preselili u Beč. Tako da je u jednom periodu Grac bio sedište vladara tadašnje austrijske države.
Ono što je zanimljivo još je da je Grac 2oo3. godine bio "Evropska prestonica kulture" i povodom tog događaja je izgrađeno nekoliko zgrada i mi ćemo danas videti: 

1/ Muzej umetnosti Kunsthaus, koji se nalazi na samoj obali reke Mure, koja protiče kroz sam centar Graca


Colin Fournier i Peter Cook, Kunsthaus - Kuća umetnosti na obali reke Mure, 2oo3.


i takođe: 

2/ Murinsel - ostrvo na Muri, koje je veštačko i izgrađeno je od čelika, i bilo je tu predviđeno da bude samo za vreme te manifestacije, međutim, građani su ga zavoleli, i odlučili da ga ostave, tako da ono i dan-danas krasi Muru i ono što je zanimljivo jeste da je spojeno i sa jedne i sa druge strane obalama pasarelama, tako da možete dole da uđete na njega i na drugu obalu da izađete - znači, neka vrsta mosta, i danas je na tom ostrvu jedan amfiteatar i



Vito Acconci, Murinsel - veštačko ostrvo na reci Muri, napravljeno od čelika, 2oo3. 

kafić koji služe mnogim stanovnicima Graca, takođe i turistima koji dolaze, za uživanje u toku toplih letnjih dana i večeri. 


***

Tamo negde oko 13,3o h ili 13,45 h kad je kome zgodno, znači u 14,oo h ko dođe idemo, ko ne dođe onda sam treba da dođe do tržnog centra.
Sada idemo dole svi zajedno do Opere, pa će vam ona biti orijentir da nađete autobus u 14,oo sati, da bismo zajedno otišli do tržnog centra.
Možemo sada da vidimo i ulica tačno kako se zove pa da znate, a videćemo i u gradu ako naiđemo na turistički informativni centar da uzmete i mape da možete lakše da se orijentišete.


***


Silazimo iz autobusa i naše vođenje kroz Grac počinje ovako:


Ovo je mesto gde nas je autobus ostavio, i tu će i doći po nas u 14,oo sati
- recimo da je to malo dijagonalno u odnosu na samu zgradu Opere



OPER GRAZ = GRADSKA OPERA


Znači, nalazimo se u centru Graca, i iza mene je zgrada Opere:



Helmer i Fellner, Spoljašnji izgled zgrade opere u Gracu
Ovo je tačna adresa: Kaiser-Josef-Platz br. 1o

SAJT JE:

Ono što je zanimljivo za Grac danas videćete, jeste veliki broj različitih građevina. Znači, građeno je u različitim periodima.
Ono što je veoma bitno jeste da Grac nije rušen i nije uništavan, čak ni u I, ni u II svetskom ratu. Kažu da je 16 % Graca uništeno u savezničkom bombardovanju, Rusi kada su došli i kada su ušli je nešto bombardovano, ali srećom ne najuži centar grada, nego periferija, tako da se veliki deo građevina iz tog nekog perioda znači od 12oo. godine, pa na ovamo gradio i dograđivao i on je sačuvan.

___
Ono što je bitno za Grac jeste da ga je 1999. godine UNESCO stavio na listu svetske kulturne baštine, tačnije Istorijski centar grada Graca, tako da je ovaj najuži centar pod zaštitom UNESCO-a.
___

Sami znate da je Austrija imala veliki broj kompozitora. E upravo zbog toga su mnogi austrijski gradovi još u 17. i početkom 18. veka, imali pozorišta ili nekakve zgrade u kojima su se izvodili ti muzički komadi, koje su ti veliki kompozitori skladili i pravili i upravo iz tog razloga je Grac još početkom 16. veka imao pozorište ali je to pozorište bilo u jednoj od konjušnica porodice Habzburg i kako je grad rastao i kako je bila potreba da što više ljudi dolazi na te predstave, oni su odlučili u nekom trenutku da naprave ovakvo jedno pozorište.
Projektanti i izvođači radova ovog pozorišta koje je građeno krajem 18. i početkom 19. veka, su čuveni dvojac Helmer i Fellner, tako da ako ste putovali po toj tzv. Austro-Ugarskoj monarhiji, ako ste bili u Pragu verovatno ste bili i u Karlovim Varima. E u Karlovim Varima su oni projektovali pozorište, pa u Temišvaru na primer. 

Znači, preko 4o građevina koje su služile kao pozorišta i opere su njih dvojica isprojektovali i izveli te radove, pa i ovo pozorište ovde u Gracu.

klik na više ---


Ono što je značajno je da je ovo pozorište, kao i mnoga druga nažalost, stradalo i da su tokom tih kasnijih rekonstrukcija ti neki novi arhitekti koji su radili rekonstrukcije i restauracije dodavali nešto svoje ali je takođe i značajno da je krajem II svetskog rata u neposrednoj blizini ovog pozorišta pala bomba ali nije oštećeno ništa unutra, čak su sačuvani i ti ukrasi, i sve ono što je oslikano unutra i ta velika pozornica, ali bilo je par rekonstrukcija tako da ova zgrada Opere/Pozorišta ne liči na onu koju su napravili ranije pomenuti arhitekti.
Ono što je još zanimljivo ovde je ova moderna skulptura Viteza u jurišu (Svetlosni mač) ??? - čisto da bi razbila ovu baroknu monotoniju koja vlada na ovom trgu



Hartmut Skerbisch, Vitez u jurišu (Svetlosni mač) - 
nalazi se odmah desno u odnosu na zgradu Opere


 i ono što je zanimljivo iza ove zgrade Opere jeste pijaca - Kaiser Josef Markt.


KAISER-JOSEF-MARKT = PIJACA FRANC JOZEF /Tržište farmera/

Koja je značajna po tome što svakoga dana poljoprivrednici iz okoline donose te organske proizvode u kojima nema nikakvih aditiva (tih hemijskih sredstava kojima se pospešuje rast i sazrevanje), i kažu da svi oni koji su vredniji za njih je ta Franc Josef pijaca i to sve funkcioniše otprilike do 12 ili 13 sati. Posle toga se zatvara.



Tačna lokacija gde se nalazi ova pijaca

Na ovoj pijaci iskreno nisam bila, nisam stigla ovaj put, jer smo šetnju dalje nastavili kroz grad sa našim vodičem, ali to je svakako ostavljeno već za neki naredni put, a vama evo nađoh i filmić da vidite kako to sve izgleda:





Mi sada polako nastavljamo dalje ovom ulicom gore ...


***


GRAZER STADTKRONE = GRADSKA KRUNA


Sada se nalazimo u ovom delu Istorijskog Graca koji se zove Stadtkrone ili Kruna grada.



Evo i šta sve čini Krunu grada Graca



GRAZER DOM /DOMKIRCHE/= KATEDRALA

Naime, u jednom periodu vladari su živeli na Šlosberg tvrđavi, gore na brdu i nju ćemo videti nešto malo kasnije, a onda kada im je to gore postalo malo i tesno, onda su se spustili ovde dole u grad i napravili dvorac ili Dom



 
Ovo na slikama je Mauzolej i sa ove strane je i ulaz (tačnije na slici desno se ulaz dobro vidi)


Katedrala je sagrađena još u 15. veku



Mešavina je gotičkog i baroknog stila




Freska na spoljnoj fasadi - od ulaza desno i ona prikazuje molbu za oproštenje od kuge


Malo da zavirimo i u unutrašnjost katedrale



 
Unutrašnjost Katedrale


Orgulje u katedrali






U ovom ovde delu je bila ta zgrada u kojoj su živeli, a takođe znate i sami ranije vladari su obavezno gradili crkve, tako da su ovde napravili jednu katedralu i ovaj mauzolej koji je radio Ferdinand II u kome je želeo on da bude sahranjen i tu je sahranjena i njegova majka u jednom crvenom lepom sarkofagu, a sa druge strane, to ćemo posle otići i da vidimo, se nalazi crkva Svete Katarine, koja je zaštitnica Univerziteta koji se opet nalazi sa one tamo strane koju ćemo videti kada budemo otišli s pročelja crkve.








Grac,
16.o5.2o15. godine








Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu