петак, 22. април 2016.

Katedrala San Đusto - Svetog Justina (San Giusto) u Trstu


Glavna katedrala Trsta je upravo ova katedrala


Brdo San Giusto = istorijski centar grada i ono je SIMBOL GRADA; Samo brdo je dobilo ime po mučeniku kojeg i vidite dole na slici, i tu se nalaze katedrala i sedište nadbiskupije, tvrđava, ostaci rimskog foruma, Spomen park i fontana San Đusto.


San Đusto - glavni svetac i zaštitnik grada Trsta




Prema mučeničkoj tradiciji, San Đusto je rođen u plemićkoj porodici i odgajan u hrišćanskom duhu. Tokom Dioklecijanovog poslednjeg progona, ispitivao ga je Prefekt Manacio i zbog toga što je odbio da da ponude paganima, zarobljen je, bičevan i osuđen na smrt.
Vezali su ga za veliki, težak kamen i čamcem odveli daleko na pučinu, gde je bačen u more. Dana 2. novembra 290. se utopio i umro, ali njegovo telo je isplivalo i doplivalo do obale. Svetac se ukazao Dikonu Sebastijanu u snu, tako da je on njegove ostatke oporavio i napunio mirisnim aromama, uvio u čaršafe i tako mu priredio hrišćanski pogreb na groblju ispred gradskih zidina.
Ostaci sveca prebačeni su u San Đusto u srednjem veku, ili možda i u ranom hrišćanskom periodu i čuvaju se u oltaru posvećenom njemu, na srednjem brodu, sa desne strane.

***


Katedrala je prava riznica istorije, umetnosti i arheologije.



Veruje se da je u doba Rimljana na tom mestu bila paganska građevina (možda je to bio hram posvećen trima glavnim božanstvima ili kraljevskom kultu).
U petom veku paganska zgrada je srušena i zamenjena primitivnom hrišćanskom bazilikom čiji se ostaci mozaika mogu videti na podu današnje katedrale.
Ova zgrada koja je proširena i obogaćena u 10. veku je kasnije (sredinom 11. veka) zamenjena crkvom posvećenoj svetoj Mariji.
Tokom istog perioda, sekjulum-mala kapela sa kupolom-podignuta je u znak obožavanja i da bi se sačuvali ostaci Tristin San Giusta (San Đusta).
U 14. veku verovatno je biskup Rodolfo Pedracani naredio da se podignu još dve crkve, da bi se sa postojećom crkvom napravila jedna.
Na njihovom mestu podignuta je centralna crkva sa novom, jednostavnom fasadom i elegantnim prozorom u obliku ruže od belog kamena.



Ovo je taj elegantni prozor u obliku rozete


Ulaz čini spomenik koji predstavlja šest članova porodice Barbi, koji je podeljen na dva dela (ulaz).


Unutrašnjost katedrale


***


U ovom delu levo nalazi se i radnja u okviru katedrale gde možete kupiti razglednice, magnete itd

Ulaz u radnju izgleda ovako

 
A u trenutku naše posete katedrali zatekli smo upravo venčanje ;)))

U radnji

Unutrašnjost katedrale

Za vreme venčanja

Tavanica katedrale


Tvrđava svetog Đusta

Forum romanum - rimljani su osnovali grad Tergeste u I-om veku p.n.e 
na brdu koje je kasnije nazvano San Giusto.

Do katedrale možete doći i gradskim autobusom br. 24 - nije baš lako doći do same katedrale, sa strane Goldoni trga ima ogroman broj stepenika, a sa desne strane prilaz tom brdu je dosta strm

prevod glasi:

 San Đusto je brdo koje dominira gradom, srce istorije Trsta. 
Ovde se mogu posetiti zamak i muzej sa vrednim rimskim ostacima i Bazilika.
Do San Giusto se stiže autobusom 24 koji kreće sa glavne stanice (kod železničke).



***

Trasa linije busa broj 24 je --- OVDE i bus vozi 
na svakih 4o minuta od glavne železničke stanice do katedrale
Cena karte u jednom pravcu iznosi 1,35 
i kartu možete kupiti u samoj zgradi železničke stanice na Trgu Slobode u Trstu


Stajalište autobusa


Kako se može doći do katedrale i tvrđave San Giusto - Svetog Justina?


Može na nekoliko načina: 

1. Ja sam na primer preko Piazza Goldoni - trga Goldoni, zato što sam ovoga puta obilazila i ovaj trg i čuveni Crem Cafe, gde se, kako kažu, pije najbolja kafa u Trstu i gde se može kupiti lepa kafa za kući. ;)) 
2. Drugi način  jeste ako od Rimskog teatra produžite samo malo uličicom napred i tu nailazite na 2 crkve (prikazane na ovoj mapi gore pod brojevima 09 i 10).
3. I treći način jeste ukoliko se nalazite na Trgu Ujedinjenja Italije, da se provučete samo ispod lukova građevine Municipio, odnosno Opštine i krenete ulicama na gore.

Najbezbolniji načini su svakako ili kolima ili pak autobusom broj 24 koji vozi od glavne Železničke stanice u Trstu, na svakih 4o minuta. Karta u jednom pravcu košta 1,35 evra i obavezno je poništite prilikom ulaska u autobus, jer su kazne ogromne. 




u Trstu,
dana 16.o4.2o16. godine






Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu