недеља, 10. јул 2016.

Sve moje uspomene iz manastira Manasija i Resavske pećineManastir XV vek

Manastirski kompleks je sačinjen od glavne crkve, koja je posvećena Svetoj Trojici, te trpezarije i konaka.Zadužbina velikog srpskog despota Stefana Lazarevića, manastir Manasija se nalazi u utvrđenju koje je opasano jakim zidinama, u neposrednoj blizini grada Despotovca, u Pomoravskom okrugu. Zadužbina despota Stefana smatra se Spomenikom kulture od izuzetnog značaja.
Ne zna se tačno vreme gradnje, ali se pretpostavlja da je to bilo početkom 15. veka.

Biograf despota Stefana Lazarevića, Konstantin Filozof je naveo da je manastir Manasija kod Despotovca počeo da se zida 14o7. godine. A pretpostavlja se da je njegova gradnja završena 1418. godine, kao i da su se iste godine doselili i monasi.

Sveti Arhangel Mihailo, XV vek

Gedeon, sudija Izrailja, XV vek

Prorok Avakum, XV vek

Na južnom i severnom zidu /u pevnicama/ manastira Manasije su očuvani veličanstveni likovi svetih ratnika, oslikani u svojim svečanim vojnim odorama.

Sveti Nikita, freska, XV vek

Služba Agnecu, XV vek

Izgled jednog dela prvobitnog poda očuvanog u priprati i pogled iz priprate ka naosu-unutrašnjosti hrama, XV vek

Unutrašnjost crkve, Ikonostas iz 1864. godine, rad Milije i Nikole Markovića


"Međutim, do danas nije otkriveno gde tačno leže mošti despota Stefana. Postoje sporenja naučnika, jer jedni smatraju da su mošti despota Stefana Lazarevića u manastiru Koporin, dok su drugi gotovo sigurni da su mošti despota Stefana Lazarevića u manastiru Manasija kod Despotovca. Naime, DNK analiza kostiju koje su pronađene u manastiru Koporin još uvek nije izvršena, jer vladika Braniševski nije dao dozvolu za to. Nasuprot toga, analiza ostataka koji su pronađeni u manastiru Manasija jeste urađena i prema toj analizi je čak 99,9378% potvrđeno da su u pitanju ostaci despota Stefana Lazarevića."***


Na oko 2o kilometara udaljenosti od ovog srpskog srednjevekovnog manastira se nalazi čuvena Resavska pećina

Ulaznica za Resavsku pećinu - cena = 300,oo dinara;


samostalni izlet,
petak 8.o7.2o16. godine
Нема коментара:

Постави коментар