петак, 7. јул 2017.

* SUBOTICA – City Break ***




Gradska kuća - centar Subotice, noću;
Gradska kuća, centar i simbol Subotice, podignuta je 1912. godine. Delo je znamenitih arhitekata Komora i Jakaba.


Gradska biblioteka je osnovana 189o. godine. Neobarokna građevina, koju je projektovao Ferenc Rajhl, sagrađena je 1897. godine za potrebe Nacionalne kasine. Prepoznatljiva je po dva atlanta koji na svojim leđima nose jedan od najlepših balkona u gradu.

Gradski muzej je smešten u palatu koju su u stilu darmštatske secesije 19o6. godine projektovala braća Vago. Najamnu palatu u kojoj se nalazi Gradski muzej gradio je lekar Mikša Demeter prema projektu braće Vago iz Budimpešte.

Fontana u dvorištu kafića "Atrium" u ul. Matije Korvina - bivša Engelsova;

*** NEKADA SUBOTIČKA TRGOVAČKA BANKA Korzo br. 4
Zgrada je sagrađena 19o8. godine, prema projektu Marcela Komora i Deže Jakaba iz 19o7. godine a za potrebe Subotičke trgovačke banke. Locirana je u jednoj od najstarijih i najreprezentativnijih ulica i izgrađena kao ugaoni dvospratni objekat. Arhitektonski je oblikovana u stilu mađarske varijante secesije. Dekorativna obrada fasada svedena je na ornamente, izvedene u keramici ili kamenu, koji akcentuju otvore i ivične delove fasada. na slici: detalj sa fasade u ulici Korzo br. 4;

*** MANOJLOVIĆEVA PALATA Korzo br. 8
"U nizu palata koje će u zadnjoj deceniji XIX veka biti podignute u tada već glavnoj ulici grada, današnji Korzo, Titus Mačković je projektovao 1881. godine najamnu palatu za Samka Manojlovića. Samko je bio izdanak velike i čuvene porodice koja je imala predstavnike u Saboru, gradskom senatu, bila veoma bogata i aktivna u političkom i kulturnom životu grada. Ugaona kuća koju je podigao na današnjem Korzou, a u svoje vreme nadvisila je sve okolne objekte na današnjem Korzou, bila je dostojan reprezent njegovog materijalnog blagostanja ali i položaja čitave porodice."
na slici: detalji sa fasade u ulici Korzo br. 8;

 
na slici: Arhitektonski detalji na prozorima Gradske kuće u Subotici;


"Jovan Nenad bio je jedna poprilično misteriozna ličnost - ne zna se tačno ni kada je rođen, ni gde, niti čiji je to on: on je, naravno, tvrdio kako potiče od srpskih pa čak i vizantijskih vladara. Zvali su ga još i Crni čovek jer je, kažu, imao jednu neobičnu crnu prugu koja se protezala od slepoočnice pa sve do stopala. Tek, on se pojavio negde posle Mohačke bitke na čelu jedne čete srpskih plaćenika da bi sa njom uspešno proterao Turke iz čitave Bačke i onda još osvojio i delove Srema i Banata. U Subotici se on (samo)proglasio srpskim carem. Spomenik na kome su predstavljeni Jovan Nenad, a pored njega još i njegovi dvorani - Fabijan literata i pomenuti Subota Vrlić, njegov rizničar, postavljen je 1927. godine, na 4oo-tu godišnjicu njegove smrti; on je delo poznatog hrvatskog vajara Petra Palavičinija."
na slici: Spomenik Caru Jovanu Nenadu po noći; ***** 

Ovo je vitraž koji se nalazi desno čim uđete u Gradsku kuću i na njemu je predstavljeno kako sada ona izgleda;

Generalni konzulat republike Mađarske u Subotici - detalj sa ulaza;

Crkva posvećena Svetom Georgiju 1896-1996. - Senćanska crkva - na nju nailazimo kada krenemo ka naselju Prozivka u Subotici;

U okviru Muzeja (prizemlje Gradske kuće, desno od glavnog ulaza) posluje Suvenirnica - detalji iz nje;

Vitražni prozor u holu Gradske kuće kada se krene ka Vidikovcu;

Plava fontana, danju;

Unutrašnjost Velike većnice Gradske kuće;

Plava fontana po mraku;

U većnici, pažnju privlači šesnaest reprezentativnih vitraža sa figurama mađarskih velikana, carice Marije Terezije i cara Franje Josifa.

U blizini Gradske kuće nalazi se samostan i Franjevačka crkva, subotičani je zovu Stara crkva, i to odmah desno kada se skrene sa Trga Cara Jovana Nenada.

Fasada Gradske kuće slikana spreda;

Detalji sa Plave fontane ispred Gradske kuće;

Palata Maja Vojnića - detalj sa fasade;
Skulptura kopljonoše u punoj plastici, sa štitom na kojem je grb porodice Vojnić i jednom podignutom rukom u kojoj je držao koplje je glavni akcenat na erkeru;

*** Grad secesije **

Gradska kuća, Sinagoga, palata Rajhl i desetine drugih atraktivnih objekata svrstali su Suboticu među najznačajnije secesijske gradove u Evropi.

Palata Rajhl 
- mađarski folklor kroz šare stilizovanih cvetova, cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa ..

Tavanica Velike većnice Gradske kuće u Subotici;

Pogled sa vidikovca Gradske kuće;

Palata Rajhl - detalji sa fasade;

Sinagoga - detalji sa fasade;

Sinagoga građena u stilu mađarske varijante secesije svečano je predata 1902. godine. Njeni tvorci su bili arhitekti: Marcel Komor i Deže Jakab, a vitraži su izrađeni u budimpeštanskoj radionici Mikše Rota.

i kao detalj - kupola Sinagoge u Subotici; 

Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu