среда, 15. новембар 2017.

Sve moje uspomene iz Cinque Terre /Pet sela/










Pet sela i to: 
Monteroso, Vernaca, Kornilja, Manarola i Riomađore.


*** PUT LJUBAVI ili La via dell'Amore **


(Via de l'Amuu na ligurijskom jeziku) je pešačka ulica s pogledom na more, sa prolazom od nešto više od jednog kilometra, koja povezuje sela Riomađore i Manarola, Cinque Terre, u Liguriji (Italija).

Ime staze inspirisano je činjenicom da je omogućila lak susret mladih ljubavnika koji su živeli u dva mala grada i koji su prethodno bili razdvojeni planinskim terenom.

Dana 24. septembra 2012. godine, velika vatra povredila je četvoro turista i dovela do zatvaranja staze do popravke. Od aprila 2015. godine, ponovo je otvoreno samo 200 metara staze.

Prema izveštajima za štampu krajem 2016. godine, počinje rad na popravci staze u jesen 2017. godine, sa datumom ponovnog otvaranja, koji je određen za 2019. godine. Trg zahteva velike inženjerske radove, koji će koštati više od 5 miliona evra 

Ulica je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u ovom području i sastavni je deo nacionalnog parka Cinque Terre, lokacije svetske baštine.


Riomaggiore /Riomađore/

* * *
Evo ga i akvarel koji sam sebi kupila za uspomenu ;)
u mestu Monterosso al Mare

* * *



Monterosso al Mare /Monteroso na moru/

Vernazza /Vernaca/









Cinque Terre,
28.1o.2o17. godine





1 коментар:

  1. La via dell'Amore je na predivnom mestu, sa tako lepom pričom u pozadini, velika je šteta ne posetiti ovakvo mesto i prošetati divnom putanjom.

    ОдговориИзбриши

Kao na dlanu