недеља, 31. мај 2015.

Izlet iz oblasti PIERIA - Θεσσαλονίκη - Tesaloniki - Solun (I deo)



*****











a) Fabrika kože i krzna,
b) Zejtinlik   ili
c) Slobodno vreme u gradu


i svi   MEGA OUTLET;

Cena ovog izleta bila je 1o € po osobi, i polazilo se utorkom i subotom ujutru u 7,45 h. Očekivani povratak je negde oko 19,3o h u mesto Nei Pori.


 
Znači, polazak je levo u odnosu na crkvu u mestu Nei Pori


Imate 3 mogućnosti, pa izaberite sami.


* * *

Vodič kroz naš današnji izlet biće gđa Mira, pa krećemo ...


Ja ću biti vaš vodič na današnjoj ekskurziji Saloniki šoping i ovom prilikom proći ću kroz autobus da bih vam podelila nalepnice sa simbolom naše agencije i takođe mape koje će vam koristiti za lakše snalaženje po Solunu. Uglavnom o planu i programu putovanja i o ostalim detaljima čućete malo kasnije.





Ovako izgleda ta mapa koju ćete dobiti od vodiča u autobusu




Hvala vam na pažnji i čujemo se kasnije.


* * *

I da vam poželim dobrodošlicu na još jednu ekskurziju u organizaciji naše agencije "TASIONAS" travel. U pitanju je Saloniki šoping. Moje ime je Mira, a u ulozi vozača sa nama je danas gdin Sakis.

Za nekih pola sata već smo u samom Solunu. Prvo ćemo stati kod suda u Solunu, gde će iz autobusa izaći zainteresovani putnici za fabriku kože i krzna i takođe putnici koji žele da posete srpsko vojničko groblje Zejtinlik.

 
Silazak u Solunu i desno zgrada suda

 
Smer kretanja po Solunu

 



Ko ne želi ni fabriku kože, ni Zejtinlik, ostaje u autobusu i naš autobus ide do Bele kule, gde je raspuštanje ostatka grupe, i nakon toga naš autobus odlazi da se parkira na nekih 1oo do 2oo metara, niže u odnosu na Belu kulu, gde će vas sačekati u nastavku putovanja.

Slobodno vreme za kompletnu grupu važi do 14,5o h, za kada je zakazano okupljanje kod autobusa, i u 15,oo h je polazak našeg autobusa ka MEGA OUTLET-u - tržnom centru koji se nalazi na 1o km udaljenosti od Bele kule, na pravcu ka aerodromu, tako da bilo bi poželjno da već u 14,5o h budemo svi kod autobusa, da se čekiramo, da bismo u 15,oo h mogli da ispoštujemo vreme polaska i krenemo put MEGA OUTLET-a.

Boravak u MEGA OUTLET-u je predviđen do 17,oo h, znači opet nekih 5 minuta ranije je potrebno da budemo kod autobusa, čekiranje i polazak nazad u 17,oo h.



Rezime:

Kada budemo ušli u Solun, zastaćemo najpre kod suda u Solunu, za putnike koji su zainteresovani da ih vodič odvede do fabrike kože i krzna ili da se sami upute ka Zejtinliku /nije komplikovano uopšte/. U svakom slučaju dolazimo do trga Vardaris, gde će vam biti objašnjeno gde idete i gde i kako se dalje krećete.

Tačna lokacija na mapi gde se nalazi sud u Solunu


Ko nije zainteresovan, ostaje u autobusu, autobus dolazi do Bele kule, i slobodno vreme počinje u tom trenutku i traje sve do 14,5o h, kada je okupljanje grupe na nekih 1oo do 2oo metara niže u odnosu na Belu kulu, gde je parking za autobuse.

Jako je bitno da prilikom izlaska iz našeg autobusa zapamtite kako izgleda naš autobus - dupli autobus je, bele boje i na njemu ima oznaka TASIONAS travel.

Neko predviđeno vreme dolaska u Paraliju je oko 18,1o ili 18,15 h, pola sata kasnije Leptokarija, a celih sat vremena biće do Nei Porija.


* * *

Da se vratimo sada na pojedinosti vezane za ovaj današnji izlet.





FABRIKA KOŽE I KRZNA "Theodorou Leathers"









"Činjenica da se već 32 godine bavimo kožom, svedoči o značaju položaja koji firma za proizvodnju kožne odeće "Teodoru" poseduje na tržištu kože. Cilj naše firme je bila i biće prodaja kožne odeće (na veliko i malo) po veoma niskim cenama. Naše cene su najniže u celoj Evropi i ime naše firme je garancija na tržištu kože. Naša odeća se pravi isključivo od jagnjeće i teleće kože i postoji veliki izbor muške i ženske kožne odeće, garderobe od jagnjećeg krzna (muton) kao i ženskih bundi. Bunde se šiju i po porudžbini."

Ovo je tačna adresa: Monastiriou 4

FB STRANA

Tu u Inbox pišite im za sve informacije koje vas zanimaju. 



Je u vlasništvu gdina Jorgosa i prisutna je na tržištu već 32 godine.

 
Gde je fabrika kože i krzna



Zbog čega?

Iz prostog razloga - zato što su cene jako niske, a kvalitet je jako dobar. U pitanju je pravi jagnjeći i teleći boks, što se tiče kožnih stvari, i možete tu možda i pronaći jakne i za muškarce i za žene, mantile, kožne prsluke za muškarce. Krzneni program se odnosi mahon za žene - znači imate jako veliki izbor krznenih prsluka, što dužih, što kraćih.

Takođe postoji i jedna kombinacija krzno iznutra koža spolja - to se zove muton.

Za žensku jaknu kraću treba odvojiti 5o €, za mušku 6o €, za mantile od 6o do 1oo €, u zavisnosti da li je muški, da li je ženski, da li je duži mantil, da li je kraći. Za muške prsluke od kože treba odvojiti 25 €, za ženske prsluke od krzna treba odvojiti od 25 do 3o € za kraću varijantu, preko 5o € za dužu varijantu sa kapuljačom ili bez, do 8o € za dužu vaijantu sa ili bez kapuljače - ali iz jednog komada krzna.

Takođe cena bundi je različita, kreću se do 12o do 8oo €, i naravno znači da li je u pitanju iz više parčića ili je iz 1 komada krzna.

Imate izbor svih mogućih krzana, i budite sigurni da bilo šta što nađete u fabrici kože, je prirodno - da li je u pitanju koža ili je u pitanju krzno, znači plastika ne postoji. To je mnogo bitno, jer u mnogim prodavnicama u Paraliji npr. prodaju kožu, a u stvari je to plastika. Uopšte ne možete golim okom da ocenite da li je to koža ili je imitacija kože.

Jedini plastični delovi kod gdina Jorgosa u fabrici su dugmići.

Ja vam garantujem da je kod gdina Jorgosa prava koža - teleći boks je tvrđa varijanta, dok je jagnjeći ona mekana i nežna koža.

U fabrici kože radi nekih 1o-ak radnika, svi znaju srpski jezik, tako da će vam u svakom trenutku pomoći, da izaberete svoj model i da nađete svoj broj.


Evo kako ćete pronaći fabriku kože i krzna

nalazi se na I spratu








Takođe je i prisustvo vodiča Mire sa Vama u fabrici do poslednjeg putnika, vreme za šoping u fabrici kože je neograničeno, što je jako bitno za kupce, jer će imati dovoljno vremena da nađu ono što traže, ali moramo imati na umu da u 14,5o h moramo biti kod Bele kule.

Jedna jako bitna informacija za fabriku kože je i to da postoji i toalet u njoj.

Kada budete ušli u fabriku kože nemojte da očekujete neku de luks prodavnicu, zato što to nije, više podseća na neki magacin nego što je prodavnica, ali iz tog razloga su i cene takve kakve jesu. Gdin Jorgos ne pridaje značaju izgled njegove prodavnice da to bude sve de luks, ali pridaje značaj kvalitetu proizvoda i naravno niskim cenama koje nudi.

Takođe ne voli cenkanje, sam napravi bolju cenu ako je u pitanju više komada od 4, 5 pa nadalje, a i ako ga šarmira neka gospođa, onda on i u tom slučaju napravi malo bolju cenu. ;))

Upoznati gdina Jorgosa, kao fantastičnog trgovca, je jedno iskustvo više. 

Uz svaku kupovinu dobija se i mali poklončić - to sam imala priliku i uživo da vidim, tipa upaljač, hemijska olovka, kišobran itd ...

Vodič će biti non-stop sa kupcima u fabrici kože, sedeće na izlazu, i svako pojedinačno kada završi sa šopingom potrebno je da se javi vodičici Miri, i još jednom utvrđujete zajedno marš-rutu daljeg kretanja.

ja sam išla da posetim fabriku kože da bih pripremila i islikala sve ovo, a zatim sam se peške spustila do centra grada - pijace i Bele kule. 


Kada izađete iz fabrike kože i krenete ka centru grada orijentir treba da vam bude ova konjanička statua





ZEJTINLIK

Za putnike koji žele da posete Zejtinlik - svi zajedno izlazimo kod suda u Solunu, svi zajedno dolazimo na trg Vardaris, gde se Fabrika kože i nalazi. Od trga Vardaris do Zejtinlika, je potrebno prepešačiti 1,5 km. U pitanju je ulica Lagadas. Znači, od trga Vardaris ulazite u ulicu Lagadas, i krećete se ka Zejtinliku.

Gde silazimo, gde je zgrada suda i gde je Zejtinlik - na mapi


Za povratak vam treba takođe 1,5 km da se vratite do trga Vardaris i da uđete u ulicu Egnatia.

Ko nije do sada bio da obiđe Zejtinlik, imate dovoljno vremena da odete i da obiđete naše groblje, i da se vratite ka centru i uradite još mnogo drugih stvari. Na kraju krajeva ako i odete peške do Zejtinlika, pa vam se učini da je to jako daleko, bolja varijanta od gradskog autobusa je sigurno taksi, koji će vas odvesti ka centru Soluna za 3 . Gradskim autobusom nemojte mnogo da se upuštate u avanture, zato što dok izvadite kartu, ako je niste kupili na trafici ili na automatu, može da vas uhvati kontrola.

Moj savet vam glasi ako se umorite za dalje kretanje uzmite taksi - taksi u Solunu nije skup.

To je to što se tiče i Zejtinlika.



SAMO OBILAZAK SOLUNA

Za putnike koji ne žele ni fabriku kože, ni Zejtinlik - oni ostaju u autobusu i nakon raspuštanja grupe, autobus kreće dalje i dolazi do Bele kule, gde će biti raspuštanje i ostatka grupe.


*****


Šta raditi u Solunu dalje?

To vi sami najbolje znate ali mi smo tu i da vam pomognemo da možda dopunite vaš današnji program.

Kao što ste videli ovaj program, u pitanju je jedan turistički autobus otvorenog tipa, koji je jako interesantan za Srbe, iz prostog razloga zato što na primer postoji izbor na srpskom jeziku i kompletnu istoriju kuda se kreće autobus i pored kojih tačaka prolazi, čućete na srpskom jeziku.

Ovom prilikom bih vas zamolila da otvorite mape grada Soluna koje ste od mene dobili, tačnije prospekt, da bismo utvrdili neke stvari, da bi vama naravno bilo lakše da se snađete u Solunu.

Sve 4 ulice na mapi i dole desno gde će biti parkiran autobus za polazak u MEGA OUTLET






PRVA paralelna ulica sa morem je Nikis avenija i u njoj vas očekuju samo kafići i restorani. Znači, prodavnica nema u ulici Nikis. Takođe u ulici Nikis u broju 8 je solunska luka, dok je broj 1 Bela kula.

Evo da vidite i kako izgleda u toj aveniji Nikis:





Broj 1 - Bela kula --- dobro zapamtite - to vam je najvažnija tačka za današnji izlet.



DRUGA paralelna ulica sa morem je ulica Cimiski (Οδός Τσιμισκή), žute boje je označena na našoj mapi i to je šoping ulica. U njoj možete pronaći sve prodavnice tipa: Zara, Bershka, Stradivarius, Max Mara, Nottos Galleries, i takođe mnogo, mnogo drugih prodavnica.

Evo primera za neke samo:

Nottos Galleries /tržni centar, robna kuća/ - Tsimiski 18
Benetton - Tsimiski 25
Stradivarius - Tsimiski 38
Zara - Tsimiski 44
Marks & Spencer  - Tsimiski 45
Max Mara - Mitropoleos 54
Massimo Dutti - Tsimiski 57
Sephora - Tsimiski 62
GEOX - Tsimiski 72
Tommy Hilfiger - Tsimiski 73
Bershka - Tsimiski 84

i Theodorou George /fabrika kože i krzna/- Monastiriou 4

Evo i kako izgleda u ulici Cimiski:






TREĆA paralelna ulica sa morem je Ermou /Ερμού/ i tu vam je skuplja varijanta za šoping, i

ČETVRTA ulica, Egnatia (Εγνατία Οδός), je ulica koja je jako bitna za današnji dan. Iz prostog razloga, kada pogledate kartu skroz levo gde počinje ova crvena linija, od ulice Egnatia, još malo levo - tu vam se nalazi fabrika kože na trgu Vardaris, i odatle počinje i ulica Lagadas, i ona vas vodi ka Zejtinliku.


***


Znači iz ulice Egnatia gde počinje crvena linija, još malo na levo tu vam se nalazi trg Vardaris na kome je fabrika kože, i sa trga Vardaris kreće ulica Lagadas, koja vas dalje vodi do Zejtinlika.

Od početka crvene linije u ulici Egnatia, kako se krećemo ka broju 7 ka Aristotelovom trgu, tako u tom delu vam raste kvalitet prodavnica. Na početku su Made in Kina, dok prilikom dolaska do samog Aristotelovog trga, su malo boljeg kvaliteta.







SOLUNSKA PIJACA - MODIANO MARKET

Ispred samog Aristotelovog trga, iz ulice Egnatia, se nalazi i solunska pijaca. Radi svakog dana do 14,oo h, tako da možete da se prošetate i do tamo i da vidite kako izgleda jedna tipična solunska pijaca. I cene su na njoj jako povoljne - npr. ko ima želju da kupi maslinke, ili začine recimo origano, ili neki drugi začin, možete da odete tamo i da uživate u mirisima, bojama ...

Evo npr jedne slike sa pijace





Spuštam se ka aveniji Nikis:
Aristotelov trg u Solunu

Novi turistički info-centar baraka - tu obavezno svratite da pokupite mape

Tačna lokacija TIC-a



Aristotelous Square - Thessaloniki



Avenija Nikis


i stigoh do Bele kule






klik i na --- Izlet iz oblasti PIERIA - Θεσσαλονίκη - Tesaloniki - Solun (II deo)






O obilasku grada turističkim busom i odlasku u MEGA OUTLET pisaću u sledećem postu. ;))

MEGA OUTLET --- ovde





Nei Pori, utorak 23.o9.2o14. godine

















Нема коментара:

Постави коментар

Kao na dlanu